Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Kiel-Windeweer. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

4

february
Maria-lichtmis Wintertocht

Maria-lichtmis Wintertocht

Wandeltocht met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier kerken in de buurt van Eenum.

Begin februari voelt het vaak nog als hartje winter, maar de dagen beginnen al merkbaar te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd werden – de Middeleeuwen – werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke agenda. Heiligendagen speelden daarin een belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria Lichtmis. Dit was één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen (de andere dag was 11 november, Sint-Maarten). In de loop der eeuwen werd het traditie om op deze dag pannenkoeken te bakken.

De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Zeerijp, ’t Zandt en Leermens hebben deze oude traditie in 2019 nieuw leven ingeblazen en door het grote succes van die eerste dag worden sindsdien steeds op een zaterdag rond 2 februari de 4 mooie kerken d.m.v. een wandeltocht onder uw aandacht gebracht. In alle vier kerken zijn activiteiten (exposities, muziek en zang) georganiseerd.
Natuurlijk zijn er pannenkoeken, maar ook is er soep koffie etc. in de kerken verkrijgbaar.

Start en routebeschrijving/programma in alle kerken. Ook met de fiets te beleven.

Wij zullen ons houden aan de dan eventueel geldende corona maatregelen. Checkt u onze website voor de laatste ontwikkelingen, of de tocht vanwege corona door kan gaan.

Foto: Teunis Haveman, Loppersum

Locatie Diverse kerken
Tijd 10:00 - 16:30 uur
Prijs Toegang gratis
Reserveren en/of inlichtingen bertdejong61@gmail.com
Lees meer

5

february
Vrouwenensemble Focus Vocaal

Vrouwenensemble Focus Vocaal

Op zondag 5 februari komt vrouwenensemble Focus Vocaal naar Middelstum met het Requiem van de Welsh componist Karl Jenkins (1944). Voor deze gelegenheid is het koor uitgebreid met mannenstemmen. Het Requiem is een prachtig, modern en toch overwegend klassiek werk. Jenkins houdt ervan diverse stijlen in zijn werk op te nemen; in dit geval zijn er, naast de gebruikelijke onderdelen van een Requiem 5 Japanse haiku's over de cyclus van leven en dood in verwerkt. Jenkins speelde zelf eerder in een jazz/rockformatie, wat zijn veelzijdigheid toont. Jenkins draagt dit Requiem op aan zijn overleden vader, musicus en inspirator. Het koor wordt begeleid door piano, viool, saxofoon en slagwerk.

Locatie Middelstum: Hippolytuskerk Middelstum
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang Entree 15 euro, kinderen t/m 16 jaar 7,50

5

february
Muziek in d'Olle Buurt -Frank Brouns en Marja Tiggelman

Muziek in d'Olle Buurt -Frank Brouns en Marja Tiggelman

Op zondag 5 februari 2023 om 15.00 uur wordt in de dorpskerk van Tolbert een concert verzorgd door twee beroepsmusici uit Leek: Frank Brouns (hoorn) en Marja Tiggelman (piano en orgel). Frank Brouns is eerste hoornist van het Noord-Nederlands Orkest en docent aan het Prins Claus Conservatorium. Echtgenote Marja Tiggelman is pianodocente en begeleidster van solisten, ensembles en koren.
Op het programma staan onder meer werken van J.S. Bach, F. Couperin, H. Purcell, L. van Beethoven, R. Schumann, F. Poulenc en J. Koetsier.

De entree is € 12,50 per persoon (inclusief koffie/thee in de pauze). Vrienden van de Tolberter Kerk betalen € 10,00). Kinderen basisschool: gratis.

Dit is het 162-ste concert in de serie "Muziek in d'Olle Buurt" van de Stichting Vrienden van de Tolberter Kerk.

Locatie Tolbert: Hoofdstraat 48
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang €12,50, €10,00 voor vrienden van de Tolberter Kerk 0-12jr €0

5

february
Maria Lichtmis wandeltocht

Maria Lichtmis wandeltocht

In vroeger tijden werd het feest van Maria Lichtmis, 40 dagen na de kerst, gevierd met een lichtprocessie met kaarsen.
Voor boeren was dit ook het moment waarop ze de balans op maakte van de wintervoorraden. Wij organiseren op Maria Lichtmis een winterwandeltocht langs de drie kerken van Niekerk, Ulrum (Catharinekerk) en Vierhuizen. Het is een tocht van 11 kilometer die eventueel ook gefietst kan worden. Na afloop is er in Vierhuizen voor iedereen een pannenkoek. Wie met Maria Lichtmis een pannenkoek eet, zal volgens de eeuwenoude overlevering het hele jaar gelukkig zijn. Aanvang: tussen 11.00 en 14.00 uur in de kerk van Vierhuizen.

Locatie Vierhuizen: Hoofdstraat 26, Vierhuizen
Tijd Aanvang 11:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage

5

february
Bespeling Hemonycarillon

Bespeling Hemonycarillon

Thema: Wintermuziek

1. Winterconcert (L’Inverno) uit de Vierjaargetijden Antonio Vivaldi (1678-1741) -Allegro non molto (bew. Arie Abbenes) -Largo -Allegro
2. Februari-liedje – Alle zaadjes slapen zacht Tineke Boon/A.Hezemans-Westra
3. Vrolijke salonmuziek (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Mon rêve, Suite de Valses Emile Waldteufel (1817-1915) -Fascination, Valse Tzigane Fidenco Dante Marchetti (1876-1940) -Un petit morceau Charles Voss -Il était une fois (conte) Henri Kowalski (1841-1916)
4. Treurige walsen (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Valse Triste Jean Sibelius (1865-1957) -Für mich blinkt kein Sternlein am Himmel Josef Schindler
5. Winterse salonmuziek (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Skaterswalz Emile Waldteufel (bew. Henk Veldman) -Veilchen im Schnee Wilhelm Jerwitz -Aus alter guter Zeit François Behr (1837 – 1898)
6. Om weer warm te worden (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Presentania, Tango Astor Piazzolla (1921-1992) -Salut d’ Amour Edward Elgar (1857-1934)
7. We gaan weer schaatsen (Tiroler Holzhackerbuam) Jan en Zwaan Toelichting Het bekende winterconcert van Vivaldi verbeeldt de winterse gezelligheid van het schaatsen, de koude wind, het uitglijden, de sneeuwpret etc. Voor de huiselijke warmte een keuze uit de bundel Salonmuziek die Bernard Winsemius ooit voor beiaard bewerkt heeft, met als onderschrift ‘Muziek voor balzaal en salon’. Zwierige dansen in vrolijke driedelige maatsoorten, die met name aan het eind van de 19de eeuw veelvuldig werden gecomponeerd om in de behoefte van danszalen te voorzien. T
ot slot een Nederlandse schaatsenrijdershit op de bekende melodie van Tiroler Holzhackerbuam.
We hebben de beiaardier gevraagd om de programma- onderdelen op een klok aan te geven.

Locatie Middelstum: Hippolytuskerk Middelstum
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Reserveren en/of inlichtingen voorzitter@carillonmiddelstum.nl
Lees meer

12

february
Duo Anamesa

Duo Anamesa

Leonieke Toering en J.R. Bathoorn spelen de mooiste traditionele muziek uit Mexico, Europa, en de Balkan. Als duo vlechten ze de levendige melodieën ineen: dan weer melancholisch, dan meeslepend zingen zij over tragische liefdesverhalen, het verlangen om te dromen en te dwalen, en de rauwheid van het bestaan, waar ook schoonheid in schuilt. J.R. Bathoorn: accordeon, zang Leonieke Toering: zang, gitaar, dwarsfluit, klarinet De kunstenaar Lasse van Rixel zal op die dag exposeren in de kerk.

Locatie Woltersum: Kerk Woltersum
Prijs Toegang EUR 8,50

18

february
Winter Tour Roon Staal

Winter Tour Roon Staal

Na de druk bezochte Kerst Tour van 2022 kijkt de 42-jarige zanger, pianist, singer-songwriter en acteur Roon Staal in het nieuwe jaar uit naar zijn Winter Tour die op 2 februari wordt geopend in Venlo.
Deze tour voert Staal door 23 dorpen en steden in ons land en eindigt in de vroege lente op 19 maart in Tubbergen. Singer-songwriter Roon Staal geniet al meer dan 20 jaar bekendheid in binnen- en buitenland door zijn fenomenale tenorstem en prachtige pianospel. Op dit moment brengt hij zijn 16e album ‘Dreamland’ uit met nieuwe eigen werken zoals het 'Malawiaanse Gebed' dat hij schreef voor zijn pasgeboren dochter en nieuwe authentieke performances van bekende songs. Begin 2023 treedt de fervente reiziger na een jarenlange pauze i.v.m. corona ook weer op in Japan. Roon Staal kreeg al op jonge leeftijd een studiocontract aangeboden in Hollywood. Zijn grote muzikale talent werd tevens opgemerkt in 1999 door Art Garfunkel, bekend van het duo Simon & Garfunkel. Hij bracht dat jaar de evergreen 'Help Me Through The Night' uit. Ook de Britse singer-songwriter Gilbert O’Sullivan wordt bewonderaar van Staal’s warme stem en zijn bekwaamheid als componist en tekstschrijver van liedjes. Theater-producties In de grotere theaters zoals Carré in Amsterdam, Luxor in Rotterdam en het Beatrix Theater in Utrecht deed Roon Staal veel podiumervaring op. Hij speelde rollen in de theater producties ‘Les Misérables’ in 1991, ‘Tommy’ in 2002, ‘Rembrandt’ in 2006 en 4 jaar later in ‘Petticoat’ waarvoor hij een nominatie ontving voor 'beste mannelijke bijrol grote musical'. Tijdens deze Winter Tour speelt Roon Staal in een door zijn publiek veel gewaardeerde kleinschalige en intieme setting prachtige covers voor u zoals ‘Bridge Over Troubled Water’ van Art Garfunkel en Paul Simon, ‘Across The Universe’ van John Lennon en ‘Where Peaceful Waters Flow’ van Gilbert O‘Sullivan. Daarnaast brengt deze singer-songwriter eigen werken ten gehore zoals ‘Peace’, ‘The Journey’, ‘Malawiaans Gebed’ en ‘Weet Waarom Je Leeft’. Ook ‘Help Me Through The Night’ van de hand van zijn oom Ede Staal wordt gebracht. Staal is als geen ander in staat de emotie en het verhaal van elk lied over te brengen aan de luisteraar. Zijn goede vriend Art Garfunkel benoemt dit als volgt: “The extraordinairy talent of Roon Staal, one of the truly great singers in the western world!”.

Locatie Nieuw Scheemda: Hervomde kerk Nieuw Scheemda
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang €22,50 voor volwassenen en €12,50 voor kinderen en jongeren
Lees meer

18

february
In de Schemering

In de Schemering

We leven in een vreemde tijd. De wereld is van de een op de andere dag veranderd én verenigd. We bevinden ons in een diffuus gebied, in een soort ‘schemering’, tussen de dag en de nacht. Een tussenfase waarin we niet terug kunnen naar hoe het was, en hoe het zal worden is onzeker, want hoe gaat onze toekomst eruitzien? Deze bizarre tijd is een historische gebeurtenis van formaat. Met deze reeks concertperformances reflecteren we op deze 'tijd'. Maar ook op andere tijden die destijds ook bizar, vreemd, absurd waren. Daarom hebben we composities en teksten uitgekozen die over deze 'impasse' gaan. Musici - met hun instrument als medium – zijn als geen ander in staat dergelijke ontwikkelingen te duiden, collectieve ervaringen te verbeelden en nieuwe toekomstbeelden te schetsen. En dat kan met de nodige dosis humor. Want lachen om de vreemde wending die ons toch al vreemde leven ineens kreeg, is de beste manier om de energie te vinden om door te gaan. In De Schemering is een concertperformance waarin theater, muziek en literatuur schaamteloos door elkaar vloeien. De performances worden gepresenteerd op bijzondere locaties verspreid over Nederland en hebben een plug & play-karakter.

Esther Apituley, altviool & Hans Dagelet, acteur/trompet & Guus Janssen, orgel

Locatie Sappermeer: Koepelkerk Sappemeer
Tijd Aanvang 20:15 uur
Prijs Toegang €22,50 normaal €12,50 student/cjp/<18 jaar
Reserveren en/of inlichtingen info@travauxpublics.nl
Lees meer

19

february
Concert van het Kamerorkest Clemens Schr&ouml;ner

Concert van het Kamerorkest Clemens Schröner

Op het programma staat een hoornconcert van Franz Strauss met als solist Johan van de Konijnenberg, Beelden van Zeebrugge, een prachtig stuk van de componist Willy Ostyn, Petite suite de concert van Coleridge-Taylor en de Serenade Lyrique van Elgar.

Informatie over de prijs volgt zo spoedig mogelijk

Locatie Garmerwolde: Kerk van Gamrerwolde
Dorpsweg 69, Garmerwolde
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer

19

february
Strijkkwartet - Bandoneon en&hellip; snert

Strijkkwartet - Bandoneon en… snert

Al vele jaren een niet meer weg te denken: ons jaarlijks snertconcert. En deze keer met een niet alledaags ensemble:

LA CUMPARSITA

La Cumparsita is uniek in zijn samenstelling en zal een wervelende en swingende reis door de eeuwen van de muziek maken. Met de mooie en zwoele klanken van de bandoneon samen met het strijkkwartet.

We kunnen verwachten: tango’s van Piazolla, walsen van Shostakovich, bekende werken van Fauré en Kreisler en nog veel meer. Het podium in het kerkje is voor de leden van het strijkkwartet, afkomstig uit de grote symfonieorkesten zoals het NNO, niet nieuw. Wel voor de bandoneonspeler, een veelzijdig musicus met een ongekende muzikale loopbaan.

Een verrassende combinatie: La Cumparsita en snert.

Locatie Oudeschans: Molenweg 16
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 11,00
Lees meer